Voortuin

'thuiskomen'

Voortuin

Locatie: Kropswolde

'thuiskomen'

Van oorsprong had de woning aan de voorzijde een inpandige, dubbele garage. Na de verbouwing werd deze garage een werkplek voor de eigenaren en werd er een aparte garage aan de woning gebouwd. De voortuin werd niet aangepast aan deze nieuwe situatie, waardoor de auto's nog steeds voor de voormalige garage werden geparkeerd.

Bij het maken van het nieuwe ontwerp moest ik rekening houden met de eisen die van oorsprong gelden voor de voortuinen in deze woonwijk; geen omsluiting, een open ruimte met een grasveld en geen planten hoger dan 90 cm. 

Eén van de doelen voor deze tuin was het creëren van eenheid. De verbindende factor hierbij is kleur; licht grijs voor alle bestrating en grotendeels groen voor alle planten. Accentkleur is het oranje-bruin van het Corten-staal. 

De parkeerplaats voor de woning is een 15 cm verhoogd grasveld geworden, welke omsloten is door een rand van Corten-staal. Daarnaast het pad, dat rechtstreeks leidt naar de voordeur. Doordat de tuin aan de voorzijde iets afloopt en het pad waterpas doorloopt, lijkt het alsof een deel van het pad zweeft. Naast het huis een L-vormige pergola van Corten-staal, welke onzichtbaar aan de muur is bevestigd.

Aan de zuidzijde, waar het grasveld zich voorheen bevond, is nu ruimte voor een auto. De bestrating bestaat uit grind en loopt door in de beplanting, waardoor er geen duidelijke begrenzing is ontstaan.  De beplanting bestaat vooral uit grote groepen groenblijvende planten en struiken, waaronder bolvormige beuken (Fagus sylvatica), siergrassen en varens. Deze zorgen ervoor dat de voortuin het hele jaar door aantrekkelijk is. 

Hagen van Taxus baccata  en een strook siergras (Sporobolus heterolopsis 'Cloud' ) doen dienst als verbindend element tussen het grasveld en het gebied met grind en beplanting. 

Janet Nieuwland nieuwsbrief

Blijf op de hoogte