Visie

Als Kunst- en Architectuurhistoricus (RUG 1997) en tuinontwerper is voor mij de harmonie tussen architectuur enerzijds en tuin- en landschapsontwerp anderzijds erg belangrijk. De tuin komt pas echt goed tot zijn recht als deze aansluit bij de stijl en het karakter van het huis, daar een passende afspiegeling van is en past bij het omliggende landschap. 

Een tuin moet het gehele hele jaar in alle seizoenen aantrekkelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de juiste toepassing van groenblijvende en vaste planten, door verschillende bloeiperiodes op elkaar aan te laten sluiten, door te letten op de bladkleur in verschillende seizoenen, plantstructuur,  aandacht voor vogel-, vlinder- of bij vriendelijke planten, noem maar op. 

De indeling van de ruimtes in de tuin is heel belangrijk. Het is de basis voor het tuinontwerp en moeten het gevoel geven dat de tuin 'klopt'.

Daarnaast is een goed ontwerp pas helemaal af als er prachtige planten in staan. Voor elke tuin zoek ik naar bijzondere planten die passen bij de sfeer van het ontwerp en de omgeving, maar die ook passen bij de grondsoort en de ligging van tuin. Planten in de tuin vragen echter ook onderhoud. Bij de keuze van de planten zorg ik ervoor dat er niet meer onderhoud gepleegd hoeft te  worden dan nodig is. 

Bij het ontwerpen van uw tuin houd ik zoveel mogelijk rekening met duurzaamheid en het toepassen van mileuvriendelijke materialen. Zo let ik op mogelijkheden voor hergebruik van materialen, de wijze waarop hemelwateropvang mogelijk is en ben ik voorstander van local-for-local producten. 

In het ontwerp moet ook rekening worden gehouden met praktische zaken als bijvoorbeeld een tuinschuur, een waslijn en composteer mogelijkheden. Deze functionele onderdelen worden altijd op passende wijze geïntegreerd in het ontwerp. 

Janet Nieuwland nieuwsbrief

Blijf op de hoogte