Van tekening tot tuin

Kennismakingsfase

Het proces “van tekening tot tuin” begint met een eerste bezoek aan uw bestaande tuin– tijdens deze vrijblijvende kennismaking hebben we met elkaar een eerste gedachtewisseling over het nieuwe ontwerp. Wat zijn uw specifieke wensen en eisen? Waar liggen (landschappelijke) beperkingen? Heeft u inspirerende voorbeelden van andere tuinen? Voor mij is het belangrijk om te zien hoe de huidige ligging van het huis en de tuin is – elke situatie is namelijk uniek en vraagt om een goed uitgebalanceerd ontwerp. Op basis van mijn ideeën en professionele insteek kan ik dan alvast met u mijn eerste gedachten delen. 

 

Aan het einde van deze fase bepaalt u of u verder wilt gaan voor een betaalde opdracht. In dat geval starten we met de ontwerpfase

Ontwerpfase

Het eerste wat ik vervolgens ga doen is uw tuin inmeten, zodat ik een nauwkeurige en gedetailleerde beschrijving inclusief alle afmetingen van uw tuin heb. Tevens maak ik samen met u een analyse van de huidige tuin als het gaat om dingen die behouden moeten blijven of juist niet, hoe de ligging van de tuin is ten opzichte van de zon, de belangrijkste windrichtingen, de hoogte verschillen in uw tuin, mogelijke elementen die verborgen moeten worden (denk aan een compostbak o.i.d.). 

 

 

Op basis van bovenstaande informatie én uw wensen uit de kennismakingsfase, zal ik een eerste ontwerp schetsen. Hierbij zal ik ook een aantal 3D-tekenen maken, bekeken vanuit verschillende standpunten, zodat u een goed beeld krijgt van hoe de tuin eruit gaat gaat zien. In deze fase gaan we net zo lang met elkaar in gesprek totdat u tevreden bent over uw nieuw te ontwerpen tuin.

Deze fase eindigt met een definitief ontwerp, waarbij de indeling en verhouding van ‘hardlandscaping’ (terrassen, paden, vijvers etc.) en ‘softlandscaping’ (gazon, bloemenborders, bomen en struiken) geheel naar uw wens is. In het ontwerp worden ook alvast de belangrijkste structuurplanten aangegeven. 

Aan het einde van deze fase bepaalt u of u op basis van het ontwerp verder wilt gaan voor een gedetailleerd en volledig uitgewerkt plan. In dat geval starten we met de detailplanfase.

 

 

Detailplan- & Beplantingsplanfase

In deze fase maak ik van het definitieve ontwerp gedetailleerde tekeningen voorzien van alle belangrijke maten en verhoudingen, alsmede eventuele benodigde constructietekeningen voor bepaalde hardlandscaping elementen zoals een vijver, waterloopjes, keermuren en verhoogde borders.

 

 

 

 

 

 

 

Het beplantingsplan wordt voor een groot deel  bepaald door uw wensen en het karakter van het ontwerp. Daarnaast is het van groot belang dat de juiste plant op de juiste plaats staat. Hiermee bedoel ik dat grondsoort en de ligging ten opzicht van de zon en de schaduw bepalend zijn voor een gezonde groei.

Planten, met hun blad, bloeiwijze en kleur zijn uiteindelijk bepalend voor het totaalbeeld van uw tuin! Het beplantingsplan is dan ook niet voor niets één van mijn specialismen.

Deze fase eindigt met een gedetailleerd beplantingsplan, inclusief een overzicht van alle te gebruiken planten, heesters en bomen, voorzien van volledige Latijnse namen, aantallen en potmaten/afmetingen.

 

 

 

Aan het einde van deze fase bepaalt u of u zelf met de door u gekozen hovenier aan de slag gaat met de aanleg van de tuin of dat ik voor u ook de aanleg van uw tuin ga verzorgen. In dat geval starten we met de aanlegfase.

 

 

Aanlegfase

Als u mij de opdracht geeft de aanleg van uw tuin te regelen, neem ik de rol van ‘hoofdaannemer’ op me en verzorg ik samen met de hovenier de volledige aanleg van de tuin. Dit kan zowel op regiebasis als op basis van turn key. U beslist. Hiervoor geldt een offertetraject met maatwerk.

 

 

 

Janet Nieuwland nieuwsbrief

Blijf op de hoogte